Het woord hottub staat letterlijk voor ‘warm bad’. Een hottub is een buitenbad dat verwarmd wordt door een interne of externe houtkachel. Een klassieke hottub is rond van vorm en heeft bankjes om op te zitten. Een hottub is sfeervol en charmant door zijn natuurlijke uitstraling en klassieke houtelementen. Bij veel mensen roept een hottub nostalgie op, bijvoorbeeld naar vroegere skivakanties naar Oostenrijk of Duitsland. Tegenwoordig kun je echter ook een hottub in je eigen tuin laten plaatsen. In deze blog kun je meer lezen over de geschiedenis van de hottub en hoe een hottub werkt.
De geschiedenis van een hot tub
Vroeger werden baden niet gebruikt om jezelf in te wassen, maar hadden ze meer een ontspannende functie. In het Romeinse Rijk had je zogenaamde badhuizen, waar rijke mensen heengingen om zich te ontspannen. Ook in Japan kwamen ze erachter dat water een ontspannende werking heeft. Zij hadden in vroegere tijden ook al een soort hot tub, deze noemden ze een ofuro. Veel Japanse families hadden een ofuro in hun tuin. Ook in Scandinavië ontdekten ze hottubs, want daar hebben ze van nature warmwaterbronnen. En ze werden de hottubs geboren.
De exacte werking
Als je een hottub in je tuin hebt staan, moet je er rekening mee houden dat het even kan duren voor het water in de hottub warm is geworden. Dit komt doordat het bad buiten staat en verwarmd moet worden door een kachel. Het water in de hottub is na één of twee uur op een aangename temperatuur. Wel hangt dit af van hoe groot je hottub is en hoe krachtig de interne of externe kachel is. Het water in een hottub gaat relatief lang mee; als je geen schoonmaakmiddelen gebruikt, kun je het water ongeveer een week gebruiken. Daarna moet je het wel echt gaan verversen. Je kunt ook schoonmaakmiddelen open die een zuiverende werking op het water hebben waardoor je het langer kunt gebruiken.